Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Μια πρώτη προσέγγιση και εικόνα για το τι μπορούμε να παράγουμε


ΠΑΡΑΓΩ : ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ

Μια πρώτη προσέγγιση και εικόνα για το τι μπορούμε να παράγουμε.

Πρώτα από όλα οφείλουμε να μάθουμε να μην αφήνουμε τα πράγματα και την ζωή μας στην τύχη. Για πολλούς και πολλές τα πράγματα μοιάζουν αδιέξοδα. Όμως αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα και σε κάθε περίπτωση οι δικές μας ενέργειες και η βοήθεια των άλλων μπορούν να δημιουργήσουν σειρά ολόκληρη από διεξόδους και λύσεις.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ;

Α.        Πρώτα από όλα εξετάστε τις διατροφικές σας συνήθειες και εντοπίστε ποιες από τις τροφές που καταναλώνετε μπορείτε ή θέλετε να παράγετε. Είναι σαφές ότι ο σύγχρονος Ελληνας έχει απομακρυνθεί από την παραδοσιακή του διατροφή, αυτή που ονομάζεται «Μεσογειακή Διατροφή». Γιατροί και διαιτολόγοι από όλο τον πλανήτη χαρακτηρίζουν το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής ως το τελειότερο πρότυπο διατροφής στον πλανήτη. Εμείς το εγκαταλείψαμε θεωρώντας το εσφαλμένα, ως απαρχαιωμένο, «ντεμοντέ», κοινωνικά υποτιμητικό.  Ας επανέλθουμε λοιπόν σε ό,τι είναι ορθό και καλό για την υγεία μας, σκεπτόμενοι πως αποτελεί στόχο που λίγοι λαοί μπορούν να απολαύσουν. Ας μετακινηθούμε, όσο μπορούμε προς το «πατροπαράδοτο» μεσογειακό μοντέλο διατροφής εντάσσοντας στην διατροφή μας και τροφές που τις περιφρονούμε συστηματικά, όπως τα πολύτιμα όσπρια. Ο πλουραλισμός στην διατροφή, οι πολλές τροφές, κάθε μία από τις οποίες έχει να μας προσφέρει διαφορετικές ουσίες, έρχεται να θρέψει, να ενισχύσει και να θωρακίσει τον οργανισμό. Ένα αυτονόητο που ξεχνάμε είναι ότι η «μεσογειακή διατροφή» δεν είναι αποτέλεσμα μάρκετινγκ ή διαφημιστικής επιβολής και επιρροής αλλά άμεσο απότοκο των παραγωγικών δυνατοτήτων της φύσης. Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται από προϊόντα που παράγει η ελληνική φύση. Αρα μπορούμε να τα παράγουμε και εμείς για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.
Φτιάξτε λοιπόν ένα κατάλογο με τα προϊόντα που καταναλώνετε ή αυτά που θα θέλατε να καταναλώνετε και, εάν δεν ξέρετε το πως να τα παράγετε, αγοράστε ένα ειδικό βιβλίο ή ψάξτε στο διαδίκτυο. Σίγουρα θα βρείτε πολλές πληροφορίες για την καλλιέργεια, την φροντίδα, τις ποικιλίες, τα συστατικά.

Β. Τα τρόφιμα – αγροτικά προϊόντα βρίσκονται στην βάση της τροφικής αλυσίδας και είναι εύκολο να παραχθούν. Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει, ξεκινήστε και σύντομα θα απολαύσετε τροφή δική σας, ποιοτική  και σίγουρη. Εάν δεν έχετε τον τόπο για να παράγετε, μην νιώσετε καμία ντροπή θέτοντας το θέμα σε γνωστούς σας. Είναι σίγουρο ότι αρκετοί κοντινοί σας άνθρωποι έχουν τον τόπο και την διάθεση. Εάν δεν μπορείτε να καταφέρετε τίποτα από όλα αυτά, σκεφτείτε ότι πολλά είδη, όπως τα μυρωδικά, ντοματάκια, φράουλες, πιπεριές κ.α. μπορούν να καλλιεργηθούν ακόμα και σε γλάστρα. Πειραματιστείτε.  
            Για τους σπόρους ή τα έτοιμα φυτά ήδη μιλήσαμε και θα επανέλθουμε με ειδικό άρθρο. Διαλέξτε μόνο σπόρους που δεν είναι μεταλλαγμένοι, αποφύγετε τα υβρίδια και βρείτε ποικιλίες που είναι γευστικές.       

Γ.         Ένα δεύτερο μέρος της παραγωγής αφορά τα ζώα. Πολλοί, όπως ο συντάκτης του άρθρου, δεν μπορούν, δεν θέλουν να σφάζουν ζώα που εκτρέφουν. Για όσους το μπορούν η εκτροφή ζώων είναι μια καλή λύση για την παραγωγή του αναγκαίου κρέατος. Εάν δεν θέλετε να σφάζετε τα ζώα σας, μπορείτε να αρκεστείτε στα αυγά της κότας που είναι μια σημαντική και αναγκαία τροφή. Για τα ζώα οι οδηγίες επιλογής και εξεύρεσης του χώρου είναι αντίστοιχες και ανάλογες με αυτές για τα φυτά. Επισημαίνουμε όμως και πάλι τον μεγαλύτερο κίνδυνο κλοπής και την μεγαλύτερη φροντίδα που χρειάζονται τα ζώα. Ένα μέρος της διατροφής των ζώων μπορεί να καλυφθεί από φυτά που παράγουμε μόνοι μας και μην ξεχνάτε ότι η παλιά παραδοσιακή οικονομία τάιζε τα ζώα με τα αποφάγια, μη δημιουργώντας έτσι και σκουπίδια.

Δ.        Ένα τρίτο μέρος των δυνατοτήτων παραγωγής ειδών που καλύπτουν βιοτικές ανάγκες αφορά όσα (κυρίως ζυμαρικά και άλλα αντίστοιχα τρόφιμα) παρασκεύαζαν οι παλιές νοικοκυρές μόνες τους. Χυλοπίτες, κριθαράκι, λαζάνια, μακαρόνια και μία σειρά άλλα ζυμαρικά, ακόμα και πιο «εξεζητημένα» μπορούν εύκολα να κατασκευαστούν. Οδηγίες υπάρχουν στο διαδίκτυο, ακόμα και βίντεο στο Youtube. Είναι απλό, εύκολο, σίγουρο και οικονομικό. Εύκολη επίσης είναι και η παρασκευή ψωμιού, κουλουριών και άλλων γλυκισμάτων. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες, ρωτήστε μια παλιά νοικοκυρά, πάρτε την συνταγή και τον τρόπο παρασκευής. Είναι βέβαιο ότι θα σας βοηθήσουν. Εάν έχετε παρασκευάσει σημαντική ποσότητα τροφίμων προτείνετέ τα σε ανταλλαγή ή δωρίστε τα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Ε.         Το τέταρτο μέρος της παραγωγής αφορά τα ρούχα. Μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας, από υπέροχα πλεκτά, μέχρι φούστες και παντελόνια, Υπάρχει για όλα ο τρόπος, υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν, υπάρχει το διαδίκτυο με αναλυτικές οδηγίες. Εάν έχετε το χρόνο, εάν έχετε την δυνατότητα, η κατασκευή ρούχων είναι μια διαδικασία που θα καλύψει πολλές από τις ανάγκες σας και θα σας δώσει μεγάλη ευχαρίστηση. Είναι επίσης βέβαια η εξοικονόμηση χρημάτων, αφού οι πρώτες ύλες που υπάρχουν είναι πολύ φθηνότερες και κατά τεκμήριο καλύτερης ποιότητας. Σε κάθε περίπτωση η έρευνα αγοράς αποδίδει και εμείς οι ίδιοι αγοράζουμε την πρώτη ύλη που θεωρούμε καλύτερη.

Στ.       Μην ξεχνάμε: Η γνώση είναι σημαντική για όλους. Για τον λόγο αυτό μην διστάζετε να ρωτάτε, μην διστάζετε να ψάχνετε και να συμβουλεύεστε ανθρώπους που θεωρείτε πως γνωρίζουν. Πολλές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και μέσα από το διαδίκτυο. Μην παραλείπετε να θέτετε τις απορίες, αλλά και τις διαπιστώσεις σας στο blog, ώστε να παίρνετε απαντήσεις, αλλά και να κάνετε τους άλλους πλουσιότερους σε γνώση.

Εμπρός λοιπόν "πανταδόροι" και "πανταδόρες" ξεκινήστε. Είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζετε.

1 σχόλιο:

Πλάτων Πισατίδης είπε...

Αυτο-οργάνωση σε επίπεδο γειτονιάς η αρχή για την ανατροπή...
http://alfeiospotamos.blogspot.com/2011/10/blog-post_1456.html

Αγοράζετε ελληνικά προιόντα.ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ...Αγοράστε κατευθείαν από αγρότες κατά ομάδες και γειτονιές!
http://alfeiospotamos.blogspot.com/2010/05/blog-post_5437.html

Πενία τέχνας κατεργάζεται...
http://alfeiospotamos.blogspot.com/2010/05/blog-post_30.html